Yatiris: Ființele spirituale care folosesc frunzele de coca pentru a spune viitorul

Conform tradiției, yatirii sunt ființe spirituale care au fost la un moment dat lovite de fulger în timp ce frecventau câmpurile cu vite. 

După ce au fost loviți, yatirii suferă un proces de renaștere spirituală în care câștigă puteri speciale, o binecuvântare pe care sunt obligați să o folosească pentru binele comunității.

Consultanță Yatiri cu femeia Boliviană
Consultanta Yatiri cu femeie bolivian © Senorhorst Jahnsen / Flickr

Lucrând din mici colibe de lemn clandestine, Yatiri poate fi găsit oferind serviciile lor în orice oraș bolivian major. 

La La Paz , unii operează în și în jurul pieței turistice Witches ‘Market . Majoritatea, totuși, își desfășoară afacerea în orașul vecin Aymara din El Alto, unde există o abundență de clientelă repetată.

Yatiris: Ființele spirituale care folosesc frunzele de coca pentru a spune viitorul

Yatiri văd frunzele de coca care au fost aruncate în aer pentru a determina viitorul clientului. Fortunes sunt spuse în funcție de modul în care frunzele aterizează pe teren și acoperă teme precum sănătatea, romantismul, finanțele și bunăstarea emoțională. 

La doar 10 BOB (1.50 USD) o sesiune, mulți bolivieni efectuează vizite regulate pentru a fi la curent cu viitorul lor. Cei care sunt nemulțumiți de averea lor au opțiunea de a cumpăra mesa (tablă de ofertă) care, atunci când este arsă, oferă curățire spirituală și protecție timp de cel puțin trei luni. 

Deși mai scump la 200 BOB ($ 29 SUA) un pop, adevărații credincioși îl consideră încă o investiție utilă.

Fetușii de Lama uscați sunt îngropați sub clădiri pentru a oferi binecuvântări
Fetusi Llama uscate sunt îngropate sub clădiri pentru a oferi binecuvântări © Stan Wiechers / Flickr

Alte ceremonii pot fi mai sinistre. Unele yatiri oferă clienților speriat șansa de răzbunare prin plasarea unui blestem asupra celor care le-au rănit. Blestemele sunt de obicei aruncate pe foștii iubiți sau adversari de afaceri și implică utilizarea de animale fierte cum ar fi șerpi și broaște.

În Copacabana, pe malul lacului Titicaca, are loc un alt fel de ceremonie de binecuvântare. Într-un amestec interesant de credințe catolice și indigene, mașinile sunt binecuvântate în afara celei mai sacre biserici din oraș pentru a oferi șoferului un pasaj sigur. 

Focurile de artificii sunt lansate și confetti sunt aruncate cu bucurie în timp ce berea este turnată peste vehicul nou-binecuvântat.

Yatiris sunt frecvent contractați pentru a face oferte către Pachamama (natura mamei) numită Cha’lla la evenimente guvernamentale importante. 

Președintele Revoluției drepturilor indigene a președintelui Evo Morales a adus aceste credințe native în societatea principală, iar binecuvântările catolice au pierdut acum popularitatea față de cele ale Aimerei.

Yatiri interpretează Cha'lla pentru membrii Ambasadei SUA
Yatiri efectuarea Cha’lla pentru membrii Ambasadei SUA © Embajada de Estados Unidos în Bolivia / Flickr

Biserica Catolică nu a fost niciodată un fan al acestor practici, încercând din punct de vedere istoric să ostracizeze yatirii, branding-ui ca păgâni. 

Dar, cu o proporție atât de mare de locuitori indigeni nou-împuterniciți în țară, Biserica a decis să accepte yatirii și să caute modalități în care cele două sisteme de credință pot coexista.

Citește și
error: Avem pagină de contact dacă doriți ceva !!