Fenomenul Lazarus: oameni care au înviat după ce au fost declarați morți

Comunitatea științifică numește fenomenul Lazarus sau sindromul Lazarus, care este o întoarcere târzie a circulației spontane (ROSC) după terminarea resuscitării cardio-pulmonare.

Cu alte cuvinte,  pacienții care sunt declarați morți după decesul cardiac prezintă o întoarcere improvizată a activității cardiace. (înviat după ce a fost declarat mort)

Ce este fenomenul  Lazarus?

Fenomenul Lazarus poartă numele lui Lazăr din Betania, care, conform Noului Testament, a fost readus la viață de Isus Hristos la 4 zile după moartea sa. Din 1982, când fenomenul Lazarus a fost descris pentru prima dată în literatura medicală,  au existat cel puțin 38 de cazuri. 

Conform unui studiu publicat în 2007, aproximativ 82% din cazurile de sindrom Lazarus au apărut în 10 minute de la decesul cardiac, iar celelalte 45% dintre pacienți au prezentat o recuperare neurologică bună.

Dar, deși numărul redus de cazuri de raport arată că fenomenul Lazarus este cam ciudat, oamenii de știință cred că  este mult mai comun decât sugerează studiile. Cu toate acestea, ceea ce provoacă fenomenul Lazarusr rămâne un mister, dar există unele teorii.

Teorii despre fenomenul Lazarus

Unii cercetători sugerează că fenomenul ciudat se poate datora  acumulării de presiune în piept cauzată de stop cardiac. Odată ce toată activitatea cardiacă este suspendată, această presiune poate elibera treptat și poate declanșa inima.

O altă teorie este acțiunea întârziată a medicamentelor utilizate ca parte a eforturilor de resuscitare, cum ar fi adrenalina.

Cu toate acestea, oamenii de știință spun ca, din cauza câtorva cazuri de sindrom Lazarus, nu este posibil sa se descopere mecanismele exacte care stau în spatele acestei condiții misterioase.

Din acest motiv, această posibilitate se deschide altor teorii care depășesc ceea ce se poate demonstra într-un laborator. (Fenomenul Lazarus)

fenomenul oamenilor lazaro resuscitați - fenomenul Lazarus, oameni care au fost înviați după ce au fost declarați morți

Teorii supranaturale despre fenomenul Lazarus

Lăsând la o parte teoriile medicale, cazurile de persoane declarate moarte și reînviate deschid o dezbatere interesantă,  posibilitatea de a vedea „cealaltă parte”  și de a se întoarce să o spună. 

Mulți oameni care au fost pe punctul de a muri și unii dintre cei care au fost morți din punct de vedere clinic au raportat multe experiențe ciudate.

Rapoartele variază de la experiențele din afara corpului până la un tunel de lumină, un sentiment de bunăstare, o ameliorare a durerii și viziuni ale  celor dragi.

Aceste experiențe, alături de multe altele, sunt colectiv cunoscute sub numele de  „experiențe apropiate de moarte”.

Aceste experiențe au devenit atât de comune încât unii cercetători i-au împărțit în cinci etape diferite:

  • pace
  • separare corporală
  • intrare în întuneric
  • viziune a luminii
  • intrarea în lumină.

Deși poate arăta și că există viață dincolo de moarte. Acestea fiind spuse, ceea ce mulți oameni vor întreba este cum există cazuri de oameni care se întorc dintr-o stare de deces clinic fără ajutorul din afară.

Unii experți în domeniu ne spun că un număr mic de oameni  au capacitatea ciudată de a putea alege momentul morții lor. 

Acest lucru ar fi posibil datorită posibilelor probleme sau circumstanțe neterminate și, dacă nu ar fi fost finalizate, ar putea însoți pe decedat în  „cealaltă parte” (Fenomenul Lazarus)

Citește și
error: Avem pagină de contact dacă doriți ceva !!