Crearea lumii, Cercul Titanilor și Titanomachy

Potrivit teogoniei lui Hesiod, la început a existat doar haosul ca pe o stare de existență primordială . Era întunecată, tăcută, staționară și fără urme de viață până la infinit. Crearea lumii, Cercul Titanilor și Titanomachy

Crearea lumii

Apoi, din vid-urile adânci și tăcute au apărut Gaea (pământul) și Tartarus (regiunea însorită și teribilă de sub Gaea). 

Nu au fost singurii care au ieșit din vid. Hesiod vorbește, de asemenea, despre zeii fără moarte care dețin vârfurile lui Olympus și Eros (dorința de a re-produce) fiind cel mai faimos dintre ei. 

În același timp sau în curând după aceea, Erebus (locul necunoscut unde locuiește moartea) și Nyx(noaptea) s-au născut din Haos. 

Erebus și Nyx pentru a restabili echilibrul au dat naștere contrariilor lor, Aether (atmosfera superioară chiar sub cer) și Hemera(ziua). 

Între timp, Gaea și Tartarus le-au dat naștere lu Ourea (munții), Pontus (marea) și Uranus (cerurile). 

Ei au devenit un cuplu și au dat naștere la trei ciclopi , trei Hecatoncheries și Titanii .

Uranus a fost nemulțumit de copiii săi și ia văzut ca o amenințare la tronul lui. El a decis să îl închidă pe Hecatoncheires și pe Ciclopi în Tartarus . 

Gaea a devenit atât de supărată încât a început să complice împotriva lui și, în cele din urmă, ia convins pe copii să se alăture ei. 

Au venit cu un plan să-l atace cu o seceră pe care Gaea a făcut-o. Cu toate acestea, toți au fost prea fricoși, cu excepția lui Cronus, care a hotărât să acționeze secera, pentru că a dorit tronul pentru el însuși. 

Noaptea când Uranus a fost la Gaea, ea la acoperit cu haina, iar Iapetus , Crius , Coeus și Hyperion l-au apucat și l-au ținut în continuare în timp ce Cronus la castrat cu secera și i-a aruncat organele genitalele în ocean. 

Din sângele lui împrăștiat pe pământ, sau născut Giants , Nymphs Ash Tree și Erinyes . Potrivit lui Hesiod, Afrodita sa născut din mare, unde au căzut organele genitale.

Cercul Titanilor

Cronus a devenit conducătorul următor, dar nu a fost mai bun decât tatăl său . A reânchis Cyclopii și Hecatoncheii în Tartarus. Pentru a-și restabili tronul sa căsătorit cu sora lui Rhea și împreună au condus de-a lungul veacurilor. 

Aveau șase copii și pentru că atât Gaea, cât și Uranus profețiseră că Cronus va fi răsturnat de un fiu, el a decis să înghită fiecare dintre copiii săi în același moment în care s-au născut. Istoria sa repetat, iar Rhea a fost supărată și a început să complice împotriva lui . 

La sosirea celui de-al șaselea copil, ea sa ascuns, a dat naștere în secret și a lăsat copilul să fie crescut de Gaea sau în mod diferit de Curete. Pentru a-și ascunde actul, a înfășurat o piatră într-o pătură și ia dat-o lui Cronuscare la înghițit, crezând că era copilul lui.

Numele copilului era Zeus . După ce a crescut, a consultat-o ​​pe Gaea sau, în mod diferit, pe Metis cum să-i învingă pe tatăl său . Zeița ia spus că, dacă el ar avea o șansă împotriva lui și a urmașilor săi, el trebuie să facă aliați și, după aceea, a pregătit o băutură destinată pentru vărsături și ia dat-o. 

Între timp, Rhea la convins pe Cronus să-l accepte pe Zeus și să-l facă să se întoarcă la Muntele Othrys ca pe un pahar. Odată ce Zeus sa stabilit la noua sa profesie, a folosit poțiunea specială și a forțat-o pe Cronus să-i dezgropă pe frații și surorile sale. HestiaHeraDemeterPoseidon și Hades s-au întors nevătămat și, fiind recunoscător fratelui lor, l-au numit liderul lor.Împreună s-au răzvrătit împotriva lui Cronus .

Titanomachy

Curând a condus la un război de zece ani numit Titanomachy . Sa luptat între Titani și zeii olimpici . Cronus și alți Titani, cu excepția lui Epimetheus și a lui Prometheus, care s-au alăturat Olimpienilor, și Oceanus care refuzau să lupte, au luptat pentru a-și păstra puterea. 

Prin Atlas, ca liderul lor, se părea că vor câștiga războiul, dar Cronus a făcut prea mulți dușmani în timpul regimului său . Și Zeus a fost conștient de acest lucru și, prin urmare, a eliberat Hecatonchires din Tartarus . 

El a eliberat, de asemenea, Cyclopii care, ulterior, cu ajutorul lui Hephaestus, au forjat trei lucruri puternice, fulgerul lui Zeus , tridentul lui Poseidon și cârma lui Hades a întunericului . Cu numere și puteri suplimentare au reușit să-i învingă pe Titani . 

În bătălia finală, Hecatoncheii au ținut Titanii sub presiune constantă prin aruncarea de pietre mari care, împreună cu ceilalți zei și noile lor arme, mai ales cu fulgerul lui Zeus, le-au permis să depășească în cele din urmă Titanii. 

Zeus le-a închis apoi în Tartarus și la făcut pe Hecatoncheire ca gardian și gardian al lui Tartarus. Se mai spune că Poseidon a construit o poartă de bronz și a fixat-o la intrare pentru a oferi o barieră suplimentară și a împiedica pe oricine să scape vreodată de această groapă groaznică.

Domnia Olimpilor și a Omenirii

În sfârșit, războiul lung sa încheiat și olimpienii au devenit conducători ai cosmosului. Cei trei frați au împărțit cerurile, mările și lumea interlopă între ei și Zeus au decis să umple pământul cu o nouă generație de ființe muritoare și le dau pământul la dispoziția lor. 

Deși frații au fost de acord că zeii vor putea oricând să viziteze pământul și să-și folosească puterile, Zeus le-a ordonat să nu intervină direct cu oamenii și să-i lase să-și scrie propriul destin. El a ordonat lui Prometheus și lui Epimetheus, ca singurii Titani rămași cu vechile puteri pe care le-a avut încredere, pentru a crea această nouă generație de oameni și animale. 

Epimetheus a lucrat pe animale, pe măsură ce Prometheus era însărcinat să creeze oameni. Epimetheus a fost atât de dedicat încât și-a încheiat lucrarea, în timp ce Prometheus se afla încă în curs de a trece prin idei care se tratează să-i dea figurilor de lut. 

După ce a lucrat, Epimetheus ia informat pe fratele său că a folosit cu nebunie toate tratamentele și darurile pe animale. Angry Prometheus, agitat de fratele sau pentru folosirea tuturor darurilor,a decis să fure înapoi focul evlavios , interzis anterior de Zeus pentru că a fost înșelat de Prometheus și ia dat înapoi omenirea. 

Când Zeus și-a descoperit faptele, ia poruncit să fie legat de un munte pentru veșnicie. Totuși, încă nesatisfăcut, Zeus a hotărât să pedepsească și omenirea , creând o femeie de mare frumusețe numită Pandora . Fiecare dintre zei ia dat o parte din puterile lor. 

Zeus însuși ia dat o cutie pe care a ordonat-o să nu fie niciodată deschisă. Zeus sa căsătorit cu Pandora lui Epimetheu, cu care a trăit o viață fericită pentru o vreme, până când curiozitatea ei a avut-o mai bine și ea a decis să deschidă cutia.

Din cutie au scăpat toate ororile, cum ar fi lăcomia, invidia, durerea, bolile care sunt prezente de atunci. Ar fi mai mult decât Epimetheus și Pandora au reușit să închidă cutia înainte ca aceste terori să scape. Mai târziu în acea zi au auzit o voce venită din cutie spunând că este o speranță. Ei au decis să-și asume un risc și să-l elibereze și au dat speranță omenirii .

Loading...
Citește și
error: Avem pagină de contact dacă doriți ceva !!