Cele mai recente evenimente astronomice

Mișcarea continuă a planetelor, forța gravitațională, schimbările din cadrul sistemului de stele al stelelor duce la formarea diferitelor tipuri de evenimente astronomice. Unele evenimente astronomice pot fi văzute cu ochiul liber în condiții posibile.

Alte evenimente astronomice apar doar după secole, cum ar fi sosirea unor comete. Următoarele evenimente sunt cele mai rare și uimitoare evenimente astronomice.

10

Cometa Churyumov – Gerasimenko

Churyumov Gerasimenko

CREDITUL IMAGINII: COLIN SNODGRASS / ESO / ESA

 

Churyumov-Gerasimenko orbitează în jurul Soarelui la fiecare 6 ani. Această cometă experimentează influența gravitațională a lui Jupiter pe măsură ce trece între Pământ și Jupiter.

Cometa Churyumov-Gerasimenko provine din corpurile de gheață de lângă planeta Neptun și îndreaptă spre Soare. Acesta trece de la o distanță de 3,5 unități astronomice de suprafața Pământului.

Odată ce cometa se apropie de Neptun, este trasă de forța gravitațională a planetei. Cometa Churyumov-Gerasimenko a fost descoperită pentru prima dată în 1969.

În timpul călătoriei sale spre soare, particulele de gheață se sublima din cauza căldurii soarelui. De asemenea, această cometă emite o cantitate mare de praf în timpul călătoriei.

9 Furtuna cu meteoriți Leonid

meteoritul leonid

CREDITUL IMAGINII: NAVICORE PE WIKIMEDIA COMMONS

 

Furtuna cu meteoriți Leonid apare atunci când Pământul trece prin orbita cometei Tempel-Tuttle.

Această cometă orbitează în jurul Soarelui la fiecare 33 de ani. Observatorii, se pot aștepta la peste1000 de meteoriți pe oră în timpul furtunii de meteoriți Leonid.

Aceasta durează mai mult de 15 minute. Acest eveniment a fost descoperit pentru prima data în 1833. Se crede ca cometa Tempel-Tuttle poate produce 100000 de meteori pe ora.

8 Cometa Hale-Bopp

hale bopp cometa

CREDITUL IMAGINII: HALE-BOPP COMET NASA

 

Hale-Bopp este una dintre cele mai strălucitoare comete din spațiu. De fapt, de 1000 de ori mai strălucitoare decât cometa lui Halley.

Această cometă poate fi observată cu ochiul liber de pe Pământ. Oamenii de știință din spațiu au estimat că cometei Hale-Bopp îi ia 2392 de ani pentru a orbita în jurul Soarelui.

Cometa Hale-Bopp a fost descoperită pentru prima oară de astronomul american Alan Hale și Thomas Bopp, pe 23 iulie 1995. Cea mai apropiată distanță la care s-a aflat cometa Hale-Bopp pe suprafața Pământului, este de 120 de milioane de mile.

Șansele de coliziune a  cometei Hale-Bopp față de planete sunt foarte mici, deoarece urmează o cale neobișnuită.

7 Cometa Halley

cometa halley

CREDITUL IMAGINII: COMETA HALLEY NASA

 

Cometa lui Halley este o cometă periodică care orbitează în jurul Soarelui la fiecare 75 de ani. Este numită după astronomul Edmund Halley, care a descoperit pentru prima dată această cometă în anul 1531.

Această cometă urmează o orbită eliptică. Ea se apropie cel mai mult de Soare la 74 de milioane de km.

Cometa luminează prin reflectarea luminii solare în timpul călătoriei sale prin sistemul solar. Cometa devine vizibilă din diverse locuri de pe Pământ cu ochiul libe.

Are o lungime de 15 km și o lățime de 8 km, și deține în cea mai mare parte particule de gheață. Halley a făcut ultima vizită în jurul soarelui în 1986 și se va întoarce în 2061.

6 Cometa ISON

cometa ISON

CREDITUL IMAGINII: TRAPPIST / E.JEHIN / ESO

 

Cometa ISON, provine din norul Oort, aflat la marginea sistemului solar. ISON este, de asemenea, cunoscut ca și cometa acestui secol.

Acesta este descoperită pe 12 septembrie 2012 de doi astronomi ruși. Cometa ISON este mai luminoasă decât luna plină. Această cometă a dispărut pe data de 28 noiembrie 2013.

Cometul ISON are o formă parabolică. Cometa a făcut o lungă călătorie cu o durată de 3,5 miliarde de ani înainte de a se uni cu Sun.

În timpul călătoriei spre Soare, ISON câștigă mai multă lungime prin adăugarea a peste 50.400 kg de praf în fiecare minut. În cele din urmă, a dispărut în apropierea Soarelui la 1200000 de km.

5 Alinierea planetară

alinierea planetară

CREDITUL IMAGINII: ESO / Y.BELETSKY

 

Posibilitatea de aliniere între planete în sistemul solar este foarte rară. Oamenii de știință din spațiu estimează că în 2040 va exista o aliniere planetară rară a planetelor Marte, Mercur, Venus, Jupiter, Saturn și Lună.

De asemenea, este înregistrată alinierea lui Marte, Saturn, Venus, Mercur și Jupiter în anul 2000. În mai 2011 se înregistrează alinierea triunghiulară a lui Jupiter, Mercur și Venus. Aceeași aliniere triunghiulară a acestor planete a avut loc în 2015.

4

Great White Thunder Storm

mare copac alb

CREDITUL IMAGINII: GREAT WHITE THUNDERSTORM NASA

 

În fiecare 30 de ani Pământești se va produce o uriașă furtună în emisfera nordică a Saturnului. Acest eveniment astronomic rar este cunoscut sub numele de furtună mare de tunete albe.

Această formare a norului bogat în amoniac provoacă tunete și fulgere puternice. Această formare de nori are o lungime de jumătate din diametrul Pământului.

Se estimează că 10 șiruri de fulgere sunt produse în fiecare secundă în atmosfera lui Saturn. Această iluminare cu lungimea de 16000 de lm va vaporiza conținutul de apă din atmosfera lui Saturn.

Odată ce devine condensat, fulgerul devine mai intens și formează furtuni. Furtunile puternice de furtuni albe sunt de 10000 de ori mai puternice decât cele de pe Pământ.

3 Tranziția Venusului

transist de venus

CREDITUL IMAGINII: GESTRGANGLERI PE WIKIMEDIA COMMONS

 

Tranziția Venus este de fapt un fenomen astronomic în care planeta Venus călătorește între Pământ și Soare. În timpul acestei traversări, Venus se poate vedea de pe pământ un disc negru în umbra soarelui.

Acest eveniment se repetă la fiecare opt ani. Dar poziția lui Venus la umbra Soarelui poate varia. Este nevoie de o perioadă de timp de 110 ani pentru a obține aceeași poziție ca cea a tranzacțiilor anterioare. Recenta apariție a tranzitului a fost înregistrată în 2012.

2 Luna Albastră

luna albastra

Luna albastră este de fapt o a doua lună plină într-o lună calendaristică, care se produce la fiecare doi ani. Apariția a două luni pline are un decalaj de 29 de zile.

Deoarece există 30 de zile în fiecare lună, este posibil să vedeți două luni pline într-o lună. Dar se întâmplă foarte rar.

Este posibil să vezi Luna în culoarea albastră atunci când în atmosfera sunt prezente particule colorate.

În 1883, când Krakatoa, un vulcan din Indonezia a explodat, toată atmosfera sa umplut cu cenușă densă, iar Luna se transformă în albastru la acea vreme, într-o zi plină de Lună.

1 Eclipsa totală de soare

cele mai rare și uimitoare evenimente astronomice

Eclipsa ecologică poate fi văzută de mai multe ori într-un an. Dar este foarte rar să vedem o eclipsă totală a soarelui. Eclipsa totala a soarelui înseamnă când Luna acoperă Soarele complet, pentru un interval scurt de timp.

Ultima dată a fost înregistrată în noiembrie 2012. Oamenii de știință au estimat că nu se va întâmpla pentru următorii 138 de ani.

Luna face ca 400 de cronometre să se apropie mai mult de Soare decât de Pământ. În acest fel, în timpul unei posibile condiții orbitale, se va produce eclipsa solară completă. Este cunoscut științific ca „umbra”. În acest timp, discul Soarelui pare să se diminueze în semiluna Lunii.

Loading...
Citește și
error: Avem pagină de contact dacă doriți ceva !!