Arhimede, unul dintre premergătorii umanitații

Arhimede, născut în Syracuse, fiul unui astronom, a fost unul dintre cei mai proeminenți dintre oamenii de știință și matematicieni greci. 

El a devenit o figură populară datorită implicării sale în apărarea Siracuzei împotriva asediului roman din primele două războaie punice, când mașinile sale de război au ajutat la menținerea romanilor la bord.

Arhimede, începuturi

El a conceput, de asemenea, o schemă de deplasare a unei nave de dimensiune completă, completată cu echipaj și încărcătură, prin tragerea unei singure funii, a inventat dispozitivul de irigare cunoscut sub numele de șurub Arhimedian și, potrivit uneia dintre legendele despre el, se spune că a descoperit principiul flotabilității în timp ce făcea baie și apoi a alergat pe stradă, dezbrăcat, strigând „eureka” („am găsit-o!”).Portretul lui Arhimede

În cartea sa ” The Sand Reckoner„, el a adus o atenție sporită teoriei heliocentrice a lui Aristarh și a jucat un rol important în demistificarea cosmosului. 

La Arhimede se află creditul construirii primului planetariu cunoscut (bazat pe modelul geocentric), un instrument fantastic de alamă, alimentat cu apă, care a fost în cele din urmă expediat la Roma și admirat acolo de Cicero două secole mai târziu.

De asemenea, în The Sand Reckoner , Arhimede a descris un sistem de numere poziționale și la folosit pentru a scrie echivalentul a numerelor de până la 8 × 10 64 – numărul de granule de nisip pe care credea că le va lua pentru a umple universul. 

Arhimede a elaborat o metodă de tip „rule-of-thumb” pentru a face calcule private care se aseamănă foarte mult cu calculul integral (2000 de ani mai devreme!),

Dovada geometrică a lui Arhimede

 El a demonstrat că raportul dintre perimetrul cercului și diametrul său este același cu raportul dintre aria cercului și pătratul razei. 

Deși el nu a numit acest raport ” pi, „el a arătat cum să-l descurcem cu o precizie arbitrară și să-l aproximăm ca fiind” mai mare de 3 în mai puțin de 1/7 dar mai mult de 10/71 „.

Arhimede a fost primul matematician grec, curbele mecanice (cele urmărite de un punct în mișcare) ca obiecte de studiu legitime și el a folosit spirala arhimedeană pentru a încadra cercul.

El a demonstrat că suprafața și volumul sferei sunt în același raport cu suprafața și volumul circumscrise un cilindru drept, un rezultat care la atras atât de mult încât el a făcut epitaful său.

Arhimede este probabil primul fizician matematician, înregistrat și cel mai bun înainte de Galileo și Newton .

Arhimede a inventat câmpul static, a enunțat legea pârghiei, legea echilibrului fluidelor și legea flotabilității și a fost primul care a identificat conceptul de centru de gravitate. 

A fost, probabil, în mod eronat, creată cu inventarea unui puzzle pătrat de disecție cunoscut sub numele de locul lui Arhimede .

Multe dintre lucrările sale originale au fost pierdute atunci când biblioteca de la Alexandria a ars și acestea supraviețuiesc numai în traducerile latine sau arabe. 

Plutarh a scris despre el: „… fiind în permanență fermecat de sirena lui familiară, adică prin geometria sa, el neglija să mănânce și să bea și să nu aibă grijă de persoana lui, că era adesea dus cu forța în băi și când acolo ar fi urmărit figuri geometrice în cenușa focului și cu degetul își trage linii pe corp atunci când a fost uns cu ulei, fiind într-o stare de mare extaz și posedat în mod divin de știința sa „.

Citește și
error: Avem pagină de contact dacă doriți ceva !!